Portal wisata Solo Raya, budaya jawa, info belanja di kota Solo>

Tembang Dolanan Bocah, Lagu Jawa yang Hampir Punah



lagu jawa tembang dolanan bocah

Tembang dolanan bocah merupakan salah satu media seni orang Jawa masa lalu untuk mendidik dan menyampaikan berbagai nasihat kepada anak-anaknya.   Biasanya tembang dolanan bisa dirangkai dengan berbagai macam permainan tradisional atau bisa juga dinyanyikan sendiri tanpa permainan. Dengan pengemasan tembang yang menarik dan dekat dengan anak, menjadikan tembang dolanan sangat digemari oleh anak-anak masa itu.

Seiring kemajuan jaman dan berkembangnya teknologi, permainan dan hiburan anak semakin beragam. Secara perlahan namun pasti, tembang dolanan bocah kian tergeser dan tidak begitu diminati oleh anak-anak. Apalagi saat ini semakin banyak orang tua yang enggan untuk mengajarkan tembang dolanan pada anak-anaknya.

Meski tembang dolanan semakin terpinggirkan, namun masih beruntung beberapa sanggar seni di Solo masih melestarikannya, bahkan dibuat event Festival Dolanan Bocah yang dilangsungkan setahun sekali. Tembang dolanan yang biasanya juga bisa dikemas dalam permainan anak ini, sebenarnya masih dapat digunakan sebagai sarana mendidik perilaku anak, apalagi saat ini lagu anak-anak semakin langka.

Pelestarian terhadap tembang dolanan bocah memang perlu dilakukan, karena dalam tembang-tembang tersebut sebenarnya mengandung ajaran tentang berbagai perilaku luhur seperti menumbuhkan rasa tanggung jawab pada anak, nilai-nilai kejujuran, solidaritas, keberanian, kemandirian, rasa sayang, penghargaan terhadap alam semesta bahkan menumbuhkan jiwa spiritual sejak dini.

Berikut ini beberapa contoh tembang dolanan bocah yang bisa kami sajikan, semoga suatu saat bisa kami bahas satu per satu :

Gundhul Pacul

Gundhul gundhul pacul cul gelelengan
Nyunggi nyunggi wakul kul gemblelengan
Wakul ngglimpang segane dadi sak ratan
Wakul ngglimpang segane dadi sak ratan

Cublak-cublak suweng

Cublak-cublak suweng
suwenge teng gelenter
mambu ketundhung gudel
pak empong lera-lere sapa ngguyu ndhelek’ake
sir sirpong dhele gosong sir sirpong dhele gosong
 

Padhang Bulan

yo prakanca dolanan ning njaba
padhang mbulan, padhange kaya rina
rembulane ne, sing ngawe awe
ngilingake aja padha turu sore
 
Ya prakanca dha padha mrenea
Bareng- bareng dolanan suka-suka
Langite padhang sumebar lintang
Ya padha dolanan sinambi cangkriman

Kupu Biru

Kupu biru mabur ing kahyangan
Ngisep madu milih kekembangan
Kembang salak, apa kembang jagung
Dioyak-oyak den bagus kuncung
Bung Adhi

Bung bung adhi, kowe arep nyangdi
Dolan nang prapatan, adhikku kemerdekaan
Munggah kelas telu, bakale dadi guru
Guru-guru cina, nang pasar tuku lenga
Lenga-lenga klentik, nggo nggoreng iwak pitik
Pitik akeh wulune, rambut brintik akeh tumane
 

Sluku-sluku bathok

sluku-sluku bathok,bathoke ela-elo,
sirama menyang solo, oleh-olehe payung montha,
mak jenthit lo-lo lobah, wong mati ora obah,
yen obah medeni bocah, yen urip goleka dhuit
 

Tekate Dipanah

Tekate dipanah
Dipanah ngisor gelagah
Ana manuk konde-onde
Mbok sir bombok mbok sirkate
Mbok sir bombok mbok sirkate
 

Tembang dolanan : Kidang talun

Kidang talun
mangan kacang talun
mil kethemil… mil kethemil
si kidang mangan lembayung
 
Gajah belang
saka tanah plembang
Nuk legenuk nuk legenuk
Gedhene meh kaya gunung
 

Pitik Tukung

Aku duwe pitik pitik tukung
Saben dina tak pakani jagung
Petok kokkok petok petok ngendhok pitu
Tak ngremake netes telu
Kabeh trondhol dhol tanpa wulu
Megal megol gol gawe guyu
 

Menthok-menthok

Menthok, menthok, tak kandhani
mung lakumu, angisin-isini
mbok ya aja ngetok, ana kandhang wae
enak-enak ngorok, ora nyambut gawe
menthok, menthok, mung lakukumu megal megol gawe guyu
 

Oh Adhiku

Oh adhiku, kekasihku aja pijer nanges wae
ayo dolan karo aku, ana ngisor uwit manggis
Dhelok maneh ibu rawuh, ngasta oleh-oleh
gedhang goreng karo roti, mengko diparingi.
 

Jaranan

Jaranan-jaranan jarane jaran teji
sing numpak ndara bei
sing ngiring para mantri
jreg jreg nong..jreg jreg gung
prok prok turut lurung
gedebug krincing gedebug krincing
prok prok gedebug jedher
 

Jamuran

jamuran-jamuran ya gege thok,
jamur apa ya gege thok
jamur gajih mberjijeh sak ara-ara
sira badhe jamur apa…?
 

Bebek Adus Kali

Bebek adus kali
nututi sabun wangi
bapak mundhut roti,
kulo diparingi
 
Bebek adus genthong
nututi iwak cebong
bapak main pingpong
kesmash wudele bodong
 

Pitik Walik Jambul

Pitik walik jambul
sego golong mambu enthong
mangga sami kundur
weteng kula sampung kothong
enake, e.. sego liwet jangan terong
teronge ijo-ijo bocah keset mesti bodho
teronge bunder-bunder bocah sregep dadi pinter
 

Prau Cilik

aku nduwe dolanan sing apik
prahu cilik tak kelekne mbanyu
mbesok gedhe dadi tukang prahu
bayarane satus sewidak ewu
 

Gotri Legendri

Gotri legendri nogosari ri
Riwul owal awul jadah mentul tul
tulen olen olen jadah manten ten
titenono besok gedhe dadi opo po
podheng mbako enak mbako sedheng dheng
dhekok leak leok koyo kodok
 

Aku Wis Gedhe

saiki aku wis gedhe
sekolah mangkat dhewe
ora usah dieterke
bareng karo kancane
 
yen mlaku nang pinggiran
ora pareng gojegan
ndalan akeh kendharaan
mengko mundhak tabrakan
 

Siji. Loro, Telu

siji loro telu, astane sedheku
mirengake bu guru, menawa didangu
 
papat nuli lima, lenggahe sing tata
aja padha sembrana, mundhak ora bisa
 

Bang-bang tut

Bang bang tut, cendhela uwa uwa
Sapa wani ngentut, ditumbak raja tuwa
Nang kali ngiseni kendhi
Jeruk purut wadhah entut
 

Kodhok Ngorek

Kodhok ngorek kodhok ngorek..
Ngorek pinggir kali.
Theot theblung, theot theblung.. Theot thheot theblung
Golek pangan, golek pangan, disambi gojekan,
Theot theblung, theot theblung, Theot theot theblung
 

Gajah gajah

gajah gajah kowe tak kandhani jah
mata kaya laron, siung loro kuping gedhe,
kathik ngango tlale buntut cilik tansah kopat kapit..
sikil koyo bumbung mung mlakumu megal megol..


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*